אשרות עבודה
מומחים
המאה ה-21 ועידן הגלובליזציה הביא לתמורות רבות בחיינו, הן למדינות, לאזרחים ובייחוד לחברות וארגוניים. הגבולות המדינתיים כבר אינם מגבילים את הקשרים העסקיים, חברות מחפשות עובדים מומחים ברחבי העולם ולא רק בארץ, ועובדים מומחים רבים מתניידים בעולם בהתאם לכישוריהם.
העסקת מומחים זרים נפוצה מאד במדינות המתקדמות, וכך ניתן לראות תנועה ערה של מומחים במדינות ה-OECD המועסקים בחברות וארגונים קטנים וגדולים. מדינת ישראל מכירה בצרכים אלו ולפיכך היא מתירה העסקת מומחים זרים לחברות מקומיות/בינלאומיות, במידה ואלו עומדים בתנאים והקריטריונים של רשות ההגירה והאוכלוסין.
בישראל מותרת הגעתם של מומחים תחת קטגוריות שונות, כל אחת בעלות קריטריונים ברורים המתאימים לאופן העסקה הייחודי של כל תחום. בישראל לא ניתן לעבוד בישראל למי שאינו אזרח או תושב – אלא באשרת עבודה שמתקבלת מראש. גם אם מדובר בתקופה קצרה וגם אם מדובר על תקופות קצרות. ישנה חשיבות רבה בהתאמת הקטגוריה המתאימה לצרכי המעסיק והעובד, שכן לכך יש השלכות על מהירות קבלת ההיתר, עלות העסקת המומחה ואפשרות להאריך את האשרות בהתאם לצורכי המעסיק בעתיד.
בקשה שאינה מתאימה ואינה מדוייקת – עלולה להביא לסירוב הבקשה וכך למניעת כניסתו של המומחה לארץ. דבר זה כשלעצמו עלול להוביל לביטול הסכמים ולפגיעה עסקית קשה.
על מנת להעסיק מומחה זר בישראל, על החברה המעסיקה להנפיק היתר העסקה עבור אותו מומחה, אשר מונפק בידי אגף ההיתרים ברשות האוכלוסין וההגירה, וכן להנפיק אשרות עבודה וכניסה חוזרת עבור המומחה, ובמקרים המתאימים לכך גם לבני משפחתו הנלווים.
החוקים הרלוונטיים להעסקת עובדים זרים הינם חוק עובדים זרים, תשנ"א-1991 (להלן: "חוק עובדים זרים"), המסדיר, בין היתר, את חובות המעסיק כלפי העובד ואת נושא האגרות אותן יש לשלם, וכן חוק הכניסה לישראל, תשי"ב-1952 (להלן: "חוק הכניסה לישראל"), המסדיר את סמכות שר הפנים להעניק רישיונות ישיבה ואשרות בישראל וקובע מגבלת שנים למתן רישיון לעובד זר.
חוק הכניסה לישראל, קובע בסעיף 3א(ג) מכסה מקסימלית של 5 שנים ושלושה חדשים למתן רישיונות עבור עובדים זרים. כלומר, אזרח זר המבקש להגיע ישראל יוכל להחזיק ברישיון עבודה עד לתקופה מקסימלית זו, ועל המעסיק לקחת זו בחשבון. כמו כן, אין תלות לגבי זהות המעסיק, כלומר מעבר בין מעסיקים לא מאפס את מניין השנים. אולם, יש לכך חריגים במקרים המתאימים.
חוק עובדים זרים קובע את חובות המעסיק בעסקת עובד זר כלפי העובד וכן את חובות המעסיק כלפי הרשויות. כך למשל סעיף 1ג קובע את החובה לחוזה עבודה בכתב, המכיל את תנאי ההעסקה. סעיף 1ד מטיל על המעסיק את החובה להסדיר ביטוח בריאות לכל תקופת העסקה על חשבונו של המעסיק. סעיף 1י לחוק קובע את חובת תשלומי האגרה.
סוגי היתרים בהם משרדנו מתמחה:
- מנהל, נציג בכיר או עובד אמון בחברה זרה או בחברה בינלאומית – היתר זה מתאים למקרים בהם חברה מבקשת להעסיק מומחה, אשר יועסק בתפקיד הנהלה/תפקיד בכיר בחברה, בעל סמכויות רבות בחברה. כל חברה רשאית להעסיק עד שני מומחים זרים תחת היתר זה.
- בוגר אקדמאי זר במקצוע היי טק – תחום ההייטק מטבעו מצריך שיתופי פעולה בינלאומיים, ובהתאם לכך ישנו היתר ייחודי המותאם לענף זה.
- מומחה ב"שכר מומחים" – היתר זה מתאים למרבית העסקה המבוצעת התחום העובדים הזרים. ניתן להעסיק מומחים בעלי מומחיות המצריכה השכלה גבוהה וכן מומחים בעלי כישורים ייחודיים אשר אינם מצריכים השכלה. בהיתר מסוג זה קבעה המדינה כי על המעסיק לשלם למומחה כפל שכר בהתאם לשכר הממוצע במשק.
- היתר מזורז לעבודה עד 45 ימים בשנה – היתר זה ניתן עבור עובדים העתידים לעבוד בישראל תקופה של עד 45 ימים בשנה קלנדרית. היתרון של היתר מסוג זה, הוא המהירות בו ניתן לקבל היתר ואשרות וכן דרישות פחותות באשר למסמכים הנדרשים מהמעסיק והמומחה.
- מומחים המגיעים לתקופות קצרות של עד 90 ימים לביצוע עבודות מזדמנות – היתרים מסוג זה מתאימים לחברות המבקשות להעסיק בישראל מומחים המגיעים לצרכי ביצוע עובדות ארעיות ולתקופות קצרות. לרוב מתאים להעסקת טכנאים/אנשי תחזוקה המתבקשים להגיע לצרכי ביצוע תיקון או אחזקה של ציוד.
- אמנים זרים – היתר זה מתאים לחברות הפקה המבקשות להביא אמנים לישראל לתקופות קצובות.
בנוסף לאמור, ישנם הסדרים מיוחדים עבור משקיעים זרים המבקשים להגיע לישראל, המגיעים ממדינות המצריכות קבלת אשרה. כך אנשי עסקים המגיעים מסין או מהודו, זכאים לקבל אשרות כניסה רב פעמיות, אשר יאפשרו את כניסתם ויציאתם מישראל בנקל וללא צורך בהגשת בקשות נפרדות עבור כל ביקור.
כמו כן, חשוב לציין כי במידה והאזרח הזר המבקש להגיע לישראל הינו יהודי, אולם איננו מעוניין לבצע עלייה, עומדת באפשרותו האפשרות לקבל מעמד ארעי בישראל לתקופה של עד חמש שנים, אשר תאפשר את העסקתו בישראל ואף תקנה לו זכויות סוציאליות בישראל. כמו כן, ניתן גם להנפיק אשרות עבודה עבור יהודים המבקשים להגיע לישראל לצורך עבודה בלבד.
כאמור, הנפקת ההיתר דורשת עבודה בירוקרטית סבוכה, וכן ישנה חשיבות מרבית להתאמת סוג ההיתר למומחה המבוקש, שכן בכך יוכל לחסוך המעסיק עלויות רבות ואף לקצר את זמן ההמתנה להיתר.
למשרדנו הידע הניסיון והיכולת למצוא את ההתאמה הנכונה בהתאם לפרויקט/המשרה הדרושים, וכן ניסיון רב שנים עם המעסיקים הגדולים בעולם בכלל תחומי העיסוק.
חשוב לציין, כי אי עמידה בדרישות החוק, והעסקת עובדים זרים ללא ההיתר והאשרות המתאימות עלול לגרור קנסות מנהליים גבוהים ואף נקיטה בהליכים פליליים כנגד המעסיק.